At lyve

Ifølge Kant må man ikke lyve, selv ikke når det helt oplagt er en fordel at lyve. Kant er meget kategorisk. Alligevel lyver de fleste mennesker, thi i mange tilfælde har man en interesse i at fordreje sandheden, men der er et problem: Ingen vil afsløres i at lyve. Derfor er der en interessekonflikt mellem at viderebringe en fordrejet udlægning og at fortælle sandheden.
Her præsenteres en række eksempler på denne interessekonflikt eller handlingsbehov, som det benævnes i bogen ”Om mennesket”.

Temalørdag: Sandheden om løgn  DR TV, September 2016
Udmærket udsendelse om at lyve med mange gode eksempler og interessante undersøgelser.

De følgende links er af lidt ældre dato, men alligevel interessante.

Man styrker sin argumentation ved at fordreje sandheden en smule, men hvis man ikke passer på kommer eksperterne efter én:
Eksperter: Løkkes efterlønspåstand er forkert

Men med lidt præcisering holder den måske alligevel:
Støjberg forsvarer Løkkes helbredspåstand

Også journalister ændrer lidt på virkeligheden.

Man kan godt blive forarget, men en lille hvid løgn stikker de fleste vist:
De fleste lyver heldigvis hver eneste dag

Udadtil forsøger politikere selvfølgelig at forholde sig til sandheden, men det holder vist ikke altid. Ofte har man på fornemmelsen, at sandhedsværdien rager dem en høstblomt. De er mere interesseret i at nå deres egne politiske mål. Her et eksempel fra amerikansk politik:
Sarah Palin bag årets største løgn


Men man kan blive indhentet af realiteterne, og det er selvfølgelig ikke rart :)
Bush fortryder Irak-krigen
Bush fortryder aggressiv retorik

Ja, sandhed er en flygtig størrelse, særlig i politik. Men det er en størrelse, som vi alle burde værne om. Den dag, vi ikke går efter sandheden, er vi ilde stedt, fordi vi i så fald er overladt til tilfældige politiske strømninger. Men følger man tankegangen i ”Om mennesket”, er sandhed ikke en medfødt interesse. Det er kulturbestemt. Denne interesse og intension vi har for sandhed er med andre ord noget, man skal værne om og opdrage til.


Ole Andersen
www.oafi.dk
September 2016


Tilbage