Afdragsfrie boliglån og ideologi


Igennem historien har der været nogle meget voldsomme eksempler på regimer, der har sat ideologi højere end mennesker. I Cambodja finder man et særligt grelt eksempel, hvor Khmer Rouge inden for en kort årrække nåede at dræbe op imod en fjerdedel af befolkningen i marxismens navn.
Men tiden er vendt. Der er i dag ikke den samme tro på diverse ideologier, som der tidlige har været. Ifølge "Om mennesket" er der heller ikke belæg for en sådan en gang for alle givet ideologi. Men dilemmaet mellem ideologi og at handle uden overordnede principper eksisterer stadig, og er ikke sådan at komme ud over. Her har jeg fundet et eksempel på dette dilemma, og at man gik over stregen: I starten af dette årtusinde pressede finanssektoren på for at indføre afdragsfrie lån. I 2002 indførte den daværende borgerlige regering så de afdragsfrie lån med henvisning til liberalisering. Det har udløst en krads kritik fra diverse økonomer, fordi man indførte afdragsfrie lån på et tidspunkt, hvor der ellers var godt gang i økonomien og mangel på arbejdskraft.

Fogh stemplet som historisk uansvarlig    JP, januar 2013

Anders Fogh siger: ”Jeg er ikke sådan en barnepigepolitiker, der mener, at man skal holde folk i hånden. Jeg mener, at man godt kan overlade folk et personligt ansvar.”

Og Kristiasn Jensen supplerer med følgende: ”Spørgsmålet er jo, om man skal begrænse friheden for de mange, fordi der er enkelte, der har problemer. Det synes jeg ikke.”

Foghs lærling: Afdragsfrie lån har gavnet    JP, januar 2013

Det lyder flot, men fakta blev, at man indførte de afdragsfrie lån på et tidspunkt, hvor huspriserne var på vej op og der var opgangstider. Derfor fik indførelsen af de afdragsfrie lån på dette tidspunkt en voldsom indflydelse på huspriserne; de steg voldsomt i løbet af meget kort tid. Da krisen så satte ind i 2008 faldt huspriserne voldsomt igen. Ikke rart, hvis man skal sælge. Men en sådan efterrationalisering giver hverken Anders Fogh eller Kristian Jensen meget for. De sætter i denne henseende deres ideologi høje end mennesker. Men det blev og er stadig en dyr disposition for Danmark med disse afdragsfrie lån:
Fadæsen med de afdragsfrie boliglån    Kronik i Politiken fra den 10. Oktober 2014
Banditter i habitter - og en i spadseredragt    Kronik i Politiken fra den 1. August 2014
Realkreditbranchen skal holdes i kortere snor    Debat fra den 8. Maj 2015
Krise på bolig­markedet gav 30.000 arbejdsløse    Business fra den 18. August 2016
Foghs kamp for sit eftermæle begynder at blive pinligt
   Business fra den 6. Oktober 2017
Tilbage